Klasiskais valcprofils un “klik” valcprofils – kādas ir atšķirības?

     Klasiskais valcprofils ir viens no pieprasītākajiem jumta segumiem jau daudzus gadus – metāla profils un ļoti pievilcīgs, elegants izskats. Visbiežāk loksnes tiek izgatavotas no cinkota vai cinkota un krāsota skārda ar uzlocītām malām. Lai tas kalpotu ilgmūžīgi, to nepieciešams kvalitatīvi uzstādīt – lai to izdarītu ir nepieciešamas profesionāla skārdnieka/jumiķa iemaņas un protams, speciāli instrumenti. Visas šuves tiek aizlocītas (aizvalcētas) ar speciāli tam paredzētiem instrumentiem, tādējādi veidojot ūdens necaurlaidīgu savienojumu.

 

     Pēdējos gados izteikti arvien lielāku popularitāti iegūst jauns šī profila paveids ar “klik” valci. Saprotams, ka cilvēkam no malas bieži rodas neskaidrības un neziņa, kāda ir atšķirība, jo vērojot jumtu no attāluma, šie materiāli izskatās praktiski vienādi.

     Somijas ražotājs “Weckman” piedāvā divus šāda veida seguma profilus ar nosaukumiem “Elegant” un “Proganti”. Segums ar “klik” valci ir veidots kā klasiskā valcprofila imitācija. Loksnes vienā malā ir “atsperveida” savienojums, kurš uzspraužas uz pretējās malas profila. No šāda savienošanas veida arī radies nosaukums “klik” profils. Šis materiāls ir daudz ātrāk uzstādāms, kā arī neprasa tik daudz specifisku instrumentu un prasmes.

     Kad abus veidus esam iepazinuši, loģiski var rasties jautājums - kuru no šiem profiliem labāk izvēlēties? Turpinājumā mēģināsim izklāstīt un pastāstīt par to galvenajām atšķirībām.

 

Klasiskā valcprofila galvenās priekšrocības:

Šuves savienojums ir ļoti drošs un ūdensnecaurlaidīgs – tātad ilgmūžīgs.

Profilu ar dubulti aizlocītu valci drīkst uzklāt pat uz ļoti lēzeniem jumtiem, sākot no 5  grādu slīpuma.

Ideāls segums jumtiem ar sarežģītu konfigurāciju.

Dizains un vizuālais izskats, teicami iederas vēsturisku māju jumtu atjaunošanā.

Seguma loksnes iespējams izgatavot arī no kapara, titāncinka.

 

Klasiskā valcprofila trūkumi: 

Lokšņu montāžai papildus vēl nepieciešami speciāli noturi (klemeri), kurus ar skrūvēm stiprina pie jumta latojuma.

Montāžai nepieciešams speciāls instrumentu komplekts šuves aizlocīšanai un to var uzticēt tikai kvalificētam meistaram ar atbilstošām skārdnieka-jumiķa iemaņām. 

 

 “Klik” profila galvenie priekšrocības:

Profilu piestiprina jumta latojumam ar vienkāršām kokam paredzētām skrūvēm.

Loksnes savā starpā viegli savienot, vienkārši jāuzspiež uz šuves.

Ērta un vienkārša montāža - nav nepieciešami specifiski instrumenti.

Loksnes var montēt pašu spēkiem. Ja radīsies vajadzība pieaicināt meistarus, izmaksas būs ievērojami zemākas par klasiskā valcprofila uzstādīšanu.

 

“Klik” profila trūkumi:

Jumta slīpumam jābūt ne mazākam kā 8 grādi.

Segums nav piemērots pārāk sarežģītas konfigurācijas jumtiem.

 

     Kopsavilkumā varam droši teikt, ka abi profili ir ļoti kvalitatīvi un jebkura no izvēlēm būs pareiza, tomēr jāatceras galvenais priekšnoteikums – “klik” profila  segums  nederēs ļoti lēzeniem un sarežģītas konfigurācijas jumtiem, tur labāk izvēlēties klasisko valcprofilu. Visos pārējos gadījumos var izvēlēties kā vienu tā otru – arī juma estētiskais izskats un pievilcība būs līdzvērtīga.

Ir radušies jautājumi un vēlies, lai mēs Jums atzvanām?
Atstājiet savu telefona numuru un mēs Jums atzvanīsim darba laikā: